Mentorok

Mentorként mi ügyelünk a kollégium lakóinak hitéleti nevelésére. Mit is kell ezalatt érteni? A mentorok elsődleges feladata a kedd esti áhítatok és az azt követő “Hogy vagy kör” megszervezése is, amikor
sütizünk és teázunk.

A félév során több általunk szervezett programon is részt vehettek, mint például az adventi fáklyás felvonulás, melynek során dicsőítő énekeket zengedezve másszuk meg a Gellért-hegyet.

Az első félév zárásaként a karácsonyi műsort szervezzük meg.

Ezenfelül, lehetőséget adunk minden bent lakónak a lelki hétvégére, és a hittan táborra, ahol Isten közösségében ismerhetjük meg egymást.

Továbbá mi szervezzük a lelkésszel történő bemutatkozó beszélgetést a legújabb lakóink számára.

Presbitérium

A Diákpresbitérium (=PB) a Luther Otthon- Szakkollégium intézményén belül működő ifjúsági szervezet. Legfontosabb feladatunk a diákok érdekképviselete mellett elsősorban a helyi közösségi élet szervezése, ezért igyekszünk minél változatosabb programokkal színesebbé tenni a mindennapokat. 

Legfontosabb célunk, hogy ezeknek az összejöveteleknek a során a lakók valóban egy összetartó társasággá formálódhassanak, valamint lehetőség nyíljon a személyes kapcsolatok kialakítására is. 

Fontosnak tartjuk, hogy az újonnan beköltözött lakók is mihamarabb megtalálják a helyüket a közösségben, ezért a tanév első heteiben számos programot szervezünk, elsősorban azzal a céllal, hogy a gólyák megismerhessék egymást és a felsőbb éveseket egyaránt, megkönnyítve ezzel a beilleszkedést. Ennek a gólyahétnek a keretein belül kerül megrendezésre egy ismerkedős délután, ahol az első találkozás örömét különböző játékos formában élhetik meg a diákok. A közös palacsintasütésen a gólyák megcsillogtathatják konyhai tehetségüket, a városi játékokon pedig Budapest különböző helyszínein kell izgalmasabbnál izgalmasabb feladatokat teljesíteniük. A szobajátékokon a kollégium helyiségei egy estére különböző állomásokká alakulnak, amelyeken végighaladva sok-sok vidám pillanatot élhetnek át a résztvevők. A hetet hagyományosan a gólyabál zárja, amelynek csúcspontja az eskületétel és a keringő. 

Az év előrehaladtával minden évben megrendezésre kerül az immár tradicionálissá vált sütivásár, ahol a kollégisták egymás finomabbnál finomabb alkotásait kóstolhatjuk meg. A téli időszakban többek között a Mikulás-party, a karácsonyi vacsora és a farsangi mulatság adnak lehetőséget a közös kikapcsolódásra. A jó idő beköszöntével mindemellett egy háromnapos csapatépítő kirándulást, kertipartit, illetve számos más közösségi programot szervezünk. Nyáron kerül sor a felvételi táborra, ahová szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki szeretne egy összetartó, családias közösség tagjává válni, és a kollégiumi évei alatt rengeteg felejthetetlen élményt átélni!

Szakkollégium

A szakkollégium működéséről

A szakkollégiumban egy bizottság felelős a programokért. A bizottság tagjait szintén a kollégiumban élő fiatalok alkotják, akiknek első sorban az a feladata, hogy megszervezzék a szakkollégisták által megszavazott programokat.

Minden félév elején szakkollégiumi közgyűlést tartunk, mely alkalmával a szakkollégisták megszavazzák az a félévi bizottsági tagokat, a következő félévi programokat, valamint ekkor van lehetőség arra is, hogy az érdeklődők csatlakozzanak a bizottsághoz. Nem válnak teljes jogú tagokká, azonban a félév folyamán lehetőségük van megfigyelni a bizottság működését, együtt dolgozni különböző alelnökökkel.

A szakkollégium négy féléven (két éven) át kötelező minden felvételizőnek.

A szakkollégium programjairól

A Luther Otthon Szakkollégium számos izgalmas lehetőséget kínál a kollégiumba felvételizőknek. Minden félévben három kategóriába sorolható programokat szervezünk, valamint egy több alkalmas kurzust is. Az említett kategóriákba vallásismereti és látókörbővítő előadások, valamint művészeti programok (pl. színház- és múzeumlátogatás) tartoznak. A programok általánosan a legtöbb szavazat alapján kerülnek kiválasztásra. Az elmúlt években retorika és etikett kurzust is tartottunk, ezeken az alkalmakon a diákok barátságos környezetben tanulhattak újdonságokat és hasznos ismereteket.

Az előadások és a kurzusok is általában külső előadók meghívásával valósulnak meg.

Mindkét félévben vannak olyan események, melyek nem feltétlenül sorolhatók be a már említett kategóriákba. Az egyik ilyen program a fáklyás felvonulás. Ezt a programot mindig egy decemberi kora estére szervezzük meg, mely alkalmával a szakkollégisták fáklyákat gyújtanak, és együtt felsétálnak a Gellért-hegy tetejére. A séta fő témája az adventi időszak és a karácsonyvárás.

A tavaszi félévben az Invenció Konferenciát egy másik szakkollégiummal (Melanchthon Szakkollégiummal) közösen szervezzük meg. Ez kétnapos hétvégi esemény, melynek az első napján a másodéves szakkollégisták előadásait hallgathatjuk meg, másnap pedig Istentiszteleten való közös részvétellel zárul a program. A konferencia célja az, hogy a hallgatók bemutathassák kutatási és érdeklődési területeiket, valamint hogy hasonló helyzetű fiatalokkal találkozzanak.