Nyílt nap 2024.

Kedves Érdeklődők!

Idén is megrendezésre kerül kollégiumunk Nyílt napja, melyre nagy-nagy szeretettel várjuk a leendő egyetemistákat, valamint családjukat, hozzátartozóikat. A részvétel regisztrációhoz kötött, melynek határideje: április 6. A jelentkezést az alábbi linken tudjátok megtenni:

https://docs.google.com/forms/d/1u2Rex3L–oPBQ_BvTXSAnhbmZlQKjKnmBHFkiWRchS4/edit

A program előreláthatólag 10-15-ig fog tartani, a részletes leírást pedig a visszaigazoló email-ben fogjátok megkapni.

Címünk: 1117 Budapest, Magyar Tudósok körútja 3.

Ha bármilyen kérdés merülne fel bennetek, bátran keressetek minket a lutherszakkollegium@gmail.com email címen!

Alig várjuk, hogy találkozzunk Veletek! :))

Gólya labirintus

Az új tanév kezdetén a lelki programok is elindultak a Luther Otthonban. A keddi áhítaton és Gombkötő Beáta lelkésznővel való személyes beszélgetésen kívül, idén egy különleges programon vehettek részt gólyáink szeptember 28.-án. Újdonsült hallgatóink a kollégiumba való költözéssel, az egyetem elkezdésével, családtól való elszakadással egy jelentős változáson mennek keresztül. Ezen változások és kihívások átgondolására, feldolgozására szolgált a labirintus meditáció, melyet két lelkésznő írt és szerkesztett, Gombkötő Beáta és Szántó Enikő.  A megvalósítás pedig a mentori csapat operatív közreműködésével jött létre.

A labirintus egészen délután négytől este tízig várta hallgatóinkat. Bár elsősorban gólyáknak szólt a program, sok felsőbb éves is részt vett rajta. Ők szintén sok tanulságot vonhattak le a körülbelül 20-30 percet igénybe vevő vezetett meditációból, és jobban ránézhettek egyetemi éveik kihívásaira és sikereire. A lelkésznők által összeállított stációk a diákok eddigi életszakaszait vették sorra. Egészen a kisgyermek kortól az egyetem elkezdéséig az élet minden fontos eseményénél, életszakaszánál megállhattak hallgatóink kicsit elmélkedni. A meditációt kérdések, és az állomásokon kihelyezett tárgyak segítették. A röpke fél óra alatt diákjaink újra átélhették az első alkalmat, amikor önállóságot éreztek, elgondolkozhattak milyenek is voltak tiniként, hogyan telt a végzős évük, milyen volt elköszönni a középiskolától. Ezután természetesen a jövőbe való kitekintésnek is maradt hely. Mik a céljaid, miben szeretnél fejlődni? Mit üzennél egykori önmagadnak? Stb. Ilyen, és hasonló jellegű kérdéseken gondolkodhattak hallgatóink. De a kérdéseken túl sok stáció interaktív módon, vagy az érzékek stimulálásával segítette a meditációt. Írj pár gondolatot, mit érzel, takard be magad egy puha pokróccal, jelöld be egy skálán mennyire voltál szerelmes, hazug, lusta, szemtelen tinikorodban, és más hasonló jellegű elvégzendő feladatok során élhették át még élénkebben a labirintust. A kilencedik, azaz utolsó, stációnál egy áldás kíséretében hagyhatták el diákjaink a programot, és megvizsgálhatták azt is, hogy életük melyik szakaszában érezték legjobban Isten jelenlétét.

A labirintus célja az volt, hogy a résztvevők egy fél órára lelassulhassanak, lelkileg is megérkezhessenek az egyetemre. Sokszor a szeptember túl gyorsan elhalad. Főleg, ha közben költözni kell, az egyetemen és a kollégiumban is gólya programok várnak, ahol megannyi új impulzus ér, közben az egyetemi struktúra teljesen más, mint a középiskola volt. Amikor ennyi minden történik egy hónap leforgása alatt, érdemes megállni egy pillanatra, visszatekinteni mindazokra az eseményekre, melyek meghatároznak minket és melyek által most ott tartunk, ahol. A visszajelzések alapján diákjainál sikerült elérni ezt a célt. Sokan hagyták el a labirintust meghatódva, nyugodtan, elgondolkodva. A program sikerére tekintettel valószínűleg több hasonló meditációs lehetőség áll majd a Luther Otthon diákjainak rendelkezésére.

Szunyoghy Anna

Elkészült a Luther Otthon első magazinja!

A magazin nulladik (próba) számát a 2023-as Kerti Party-n mutattuk be. Tervek szerint havonta megjelenő lapban a kollégium diákbizottságainak rovatai mellett Lelki sarok és Alumni rovat is helyet kapna. Minden hónap fő témái mentén pedig szeretnénk a kollégiumi közösség múltjára, jelenére és jövőjére fókuszálni. Ami pedig a kollégisták kreativitását illeti, következő szemesztertől várjuk műalkotásaikat, verseiket, novelláikat, hogy újabb oldalakat tölthessünk meg a művészet szeretetével!

A magazinnak hivatalosan még nincs neve, ezért várjuk a jobbnál jobb ötleteket ezen a linken, ahol a lelkes kollégisták csatlakozni is tudnak szerkesztőségünkhöz.

A kiadványok digitálisan is elérhetőek lesznek, nulladik számunkat már el is tudjátok olvasni.


Csapatépítés a köbön – Bizottságok Albertirsán

Március 10. és 12. között kollégiumunk bizottságai, a Mentori Szolgálat, a Diákpresbitérium és a Szakkollégium Diákbizottság tagjai, elkirándultak egy csapatépítő hétvégére Albertirsa városkájába.

De miért is volt hasznos és szükséges ez a hétvége? – vetődhet fel a kérdés valakiben.

Úgy gondolom, ha egynél több ember dolgozik egy ügyön, akkor ott elkerülhetetlen, hogy félreértések szülessenek. A legtöbbször sajnos nincsen időnk leülni és megbeszélni egy-egy talán aprónak tűnő, de annál fontosabb dolgot. Csak sodródunk az árral, amíg valami hatalmas káosz alakul ki. Azzal viszont, hogy kicsit kiléptünk a megszokott hétköznapokból, lehetőségünk adódott arra, hogy minden gondolatot, érzést, ötletet, elképzelést és problémát megosszunk egymással. Nem is nagyon volt más választásunk, hiszen össze voltunk zárva 3 napra.

A hétvége előtt ugyan volt némi kétségünk a hatékonyságot illetően, hiszen valaki betegen és mindenki borzasztó fáradtan érkezett meg. Félelmeink viszont igen hamar elszálltak, mert mindenki elképesztően nyitott volt minden új ötletre. Egy hatékony nap alatt, összeült minden bizottság külön-külön majd egyben is, és mindenki lehetőséget kapott arra, hogy véleményt formáljon.

A beszélgetések közepette nagyon kedves volt az a felismerés, hogy igazából mindenki előtt ugyanaz a cél lebeg, mégpedig az, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki abból, ami tőlünk telik. Kivált figyelmet szeretnénk fordítani arra, hogy minden kollégista véleménye és problémája meghallgatásra és segítségre találjon. 

Sok-sok óra beszélgetés és ötletelés után egy áhítattal majd egy közös énekléssel zártuk le a napot, másnap pedig az Alberti evangélikus gyülekezet istentiszteletén is részt vettünk, ahol ismét megcsillogtathattuk énektudásunkat.

Összességében úgy vélem, hogy ez egy nagyon konstruktív hétvége volt, hiszen egymást segítve és motiválva számos új ötlettel drukkoltunk elő, így mindenki nagyon elszántan tért vissza, annak érdekében, hogy még szorosabbá és szerethetőbbé tudjuk tenni közösségünket. 

Csoportkép

Alább megtekinthetjük a kollégisták szolgálatát a vasárnapi Istentiszteleten.

Nyílt Nap – visszatekintve

Múlt szombaton a Luther Otthon Nyílt napra invitált középiskolásokat, s örömmel vettük, hogy az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek hozzánk jövendőbeli egyetemisták. 


Barthel-Ruzsa Zsolt beszédet tart
A napot Barthel-Rúzsa Zsolt Igazgató Úr nyitotta meg, beszédében üdvözölve az érdeklődőket.

Ezt követően a kollégium Tanulmányi Vezetője tartott tájékoztatást a kollégium felszereltségéről, felépítéséről, valamint a lehetőségekről, melyeket a közösségünk kínál. A Nyílt napon bemutatkoztak a kollégiumban munkálkodó szervezetek– a Mentorok, a Diákpresbitérium, valamint a Szakkollégiumi Bizottság tagjai is. A fiatalok feltehették kérdéseiket a kollégiumi élettel, programokkal és a lelkiséggel kapcsolatban. A nap folyamán a diákok bejárhatták az épületet, lehetőségük volt egy-egy szint megtekintésére és szobák látogatására, valamint szakkollégiumi bemutató kurzus alkalmakon is részt vehettek.


Sétálva Budapesten kurzus próba alkalma
Sétálva Budapesten kurzus próba alkalma

Délután a végzős gimnazisták drámapedagógiai alkalmon próbálhatták ki magukat, majd a Sétálva Budapesten c. kurzus keretein belül minden érdeklődőnek lehetősége volt meglátogatni a közeli BME campust, és egyéb érdekes helyszíneket a kollégiumunk környékén. 


Nyílt Nap Záró Áhítat
Nyílt Nap Záró Áhítat

A nyílt nap egy Áhítati alkalommal zárult, ahol az érdeklődök a kollégium lelkészével, Gombkötő Beátával is megismerkedhettek. Hálásak vagyunk, hogy ennyi érdeklődő szánt időt arra, hogy meglátogassa és megismerje a Luther Otthont.

Írta : Bálint Sára

2023.03.27.

Nyílt nap

Kedves leendő Gólyák!

Kollégiumunkban 2023. március 25-én délelőtt 10 órától nyílt napot tartunk, melyre szeretettel várunk Titeket és szüleiteket. Az egész napos program keretein belül megismerhetitek, hogy milyen is a kolis élet, miért jó a Luther Otthonban lakni, és hogy pontosan mit is jelent szakkolisnak lenni. Interaktív programokkal és érdekes előadásokkal várunk Titeket, melyről nem érdemes lemaradni, ha azt fontolgatod, hogy hozzánk jelentkezel szeptembertől.

Kérünk, hogy az alkalmon való részvételhez az alábbi linken keresztül regisztrálj:

https://forms.gle/ypTG9cmL1wFDaNNu7


A nyílt nap plakátja

Kezdés: 2023. március 25. 10:00

Címünk: 1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 3

Ha bármilyen kérdés felmerülne bennetek, bátran keressetek minket a lutherotthon.felveteli@lutheran.hu email címen!

Reméljük hamarosan találkozunk!

Weboldalunk elindult

Kedves Olvasó!

Mint azt olvasással már tapasztalhattad, elindult saját, félhivatalos weboldalunk. Bízom benne, hogy mindent elfogadhatónak, és használhatónak fogsz találni. Kérlek, vedd figyelembe használata közben, hogy ez egy önkéntes weboldal, aminek javításán bármikor szívesen fáradozok, viszont tökéletes valószínűleg soha nem lesz.

További jó olvasást,

Luther Otthon